Le Pen’den “Ukrayna’ya destek” mesajı; Kiev’in Rusya içinde Fransa tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzeleri kullanma izni iptal edilecek

T24 Dış Haberler

Fransız Ulusal Birlik Partisi’nin meclis grup başkanı Marine Le Pen, partisinden başbakanın Kiev’in Rusya’ya saldırmak için Fransa’nın sağladığı uzun menzilli silahları kullanmasını engelleyeceğini ve Fransa Cumhurbaşkanı meclis grup başkanı Emmanuel Macron‘un Ukrayna topraklarına Fransız botları gönderebileceği önerisini boşa çıkaracağını söyledi. 

Le Pen, CNN’e verdiği demeçte “Eğer Emmanuel Macron Ukrayna’ya asker göndermek isterse ve başbakan buna karşı çıkarsa, o zaman Ukrayna’ya asker gönderilmez. Son söz başbakanındır” dedi. 

Aşırı sağcı Ulusal Birlik’in fiili lideri Le Pen, CNN’den Christiane Amanpour’a geniş kapsamlı bir röportaj verdi. Le Pen; Fransız milli futbol takımının yıldız forveti Kylian Mbappé‘yi yerden yere vurdu, partisindeki ırkçı adayları derhal ihraç etme taahhüdünü reddetti ve seçilmesi halinde Fransa’nın Ukrayna’ya verdiği destek seviyesinde keskin bir değişimin sinyallerini verdi.

Fransız silahlarının Rusya içinde kullanılması izni iptal edilecek

Le Pen, CNN’e verdiği demeçte, Macron’un Ukrayna’ya olası asker sevkiyatını engellemenin ötesinde, Kiev’in Rusya içinde Fransa tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzeleri kullanma izninin de iptal edileceğini söyledi.

Macron, Ukrayna’nın Batılı silahlarla Rusya içindeki hedefleri vurmasına izin veren ilk liderlerden biriydi ve Washington’un da aynısını yapmasına zemin hazırladı. Bu sayede Kiev, Ukrayna’ya saldırılar düzenlemek için kullanılan Rus askeri üslerini, birliklerini ve toplarını hedef alabildi.

Le Pen, asker konuşlandırmanın yanı sıra, Ukrayna konusundaki tek “kırmızı çizgisinin”, Fransa’nın Rusya topraklarındaki hedeflere karşı uzun menzilli Fransız füzeleri kullanarak çatışmada “ortak savaşçı” olmasını engellemek olduğunu söyledi.

Le Pen: Mbappé temsilci değil

Partisinin Paris’teki merkezinden konuşan Le Pen, son haftalarda aşırı sağı kasteder nitelikte yorumlar yapan Fransız futbol yıldızı Mbappé’ye ateş püskürdü. Fransız futbolunun günümüzdeki en parlak yıldızı olan Mbappé, bu hafta seçmenleri aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için harekete geçmeye çağıran bir dizi ünlüye katılmıştı. Mbappé, “Acil bir durum var. Ülkemizi bu insanların eline bırakamayız” demişti. 

Le Pen, “Fransız halkı nasıl oy kullanacakları konusunda ders ve tavsiye almaktan bıktı” dedi ve şöyle devam etti: 

“Mbappé göçmen kökenli Fransızları temsil etmiyor, çünkü asgari ücretle yaşayan, ev alamayan ve ısınamayan Fransızların sayısı Bay Mbappé gibi insanlardan çok daha fazla”

Irkçılık suçlamaları

Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransa’da kullanılan oyların yaklaşık üçte birini kazanan Le Pen, “aşırı sağcı” olarak etiketlenmeyi reddetti ve “Bu bizim ne olduğumuza uymuyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki aşırı sağla da hiç uyuşmuyor” dedi.

Le Pen’in partisi şu anda Fransa’da yabancı ebeveynlerden doğan kişiler için otomatik vatandaşlık hakkının sona erdirilmesini ve vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlığın ciddi şekilde kısıtlanmasını destekliyor. Ayrıca parti, yabancıların barınma dahil bazı sosyal hizmetlere erişim haklarının kısıtlanmasını ve Fransız vatandaşlarına ayrıcalıklı erişim hakkı tanınmasını öneriyor.

Le Pen, partisinin seçim için gösterdiği yüzlerce adaydan bazılarına yöneltilen ırkçılık suçlamalarını reddetti ve “Bence her siyasi hareketin içinde ‘kara koyun’ dediğimiz kişiler olabilir” dedi.

Le Pen, adaylarına yöneltilen suçlamalara atıfta bulunarak “Bu yorumların varlığına itiraz etmiyorum” dedi. Şikâyetlerin partinin ihraç komisyonu tarafından kendi içinde ele alınacağına dair söz verdi ancak bu tür adayların derhal oy pusulasından çıkarılmasını reddetti; “Benim adalet vizyonum bu değil” dedi.

Rusya ile ilişkiler

Le Pen, geçmişte de Rusya ile ilişkiler konusunda hedef olmuştu. Le Pen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e duyduğu hayranlıkla övünmüş, Putin’in 2014 yılında Kırım’ı yasadışı ilhakını kınamayı reddetmiş ve hatta bir Rus bankasından büyük bir kredi almıştı.

Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanlığı X’te Le Pen’in bir fotoğrafını paylaşarak Fransız seçmenlerin “Washington ve Brüksel’in diktasından bir kopuş” aradığını belirtmişti. 

Le Pen paylaşımla ilgili olarak “Bu bir tür müdahale ve bu anlamda bunu kabul edilemez buluyorum” dedi.

Anketler Ulusal Birlik’in pazartesi sabahı Ulusal Meclis’teki 577 sandalyenin en büyük payına sahip olacağına işaret ederken, mutlak çoğunluğu elde edemese de Macron muhtemelen onlara ülkenin bir sonraki başbakanını seçme şansı sunacak. Le Pen’in genç öğrencisi ve parti lideri Jordan Bardella daha önce başbakanlığı ancak Ulusal Birlik’in yeterince büyük bir farkla kazanması halinde kabul edeceğini söylemişti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir